Víte, jak nejlépe uchovat houby?

23.09.2021 08:00

S podzimem přichází i každoroční otázka, která trápí nejednoho houbaře. Jak naložit s nasbíranými houbami? Třeba vám odpověď přinese právě náš dnešní článek. 

Pokud patříte mezi milovníky sbírání hub, není vám téma sušení cizí. Houby nakrájíte na tenké plátky a ty pak sušíte buď v sušičce, v troubě anebo na stinném suchém místě na sítích v pokoji. Uchováváte v uzavřených sklenicích, aby usušené houby nenasákly žádnou vlhkost z okolí a neplesnivěly.  Magdalena Dobromila Rettigová radila ve své Domácí kuchařce zpracovávat spíše hříbky malé, neboť nejsou ještě napadeny žádným hmyzem ani červy. “Když tedy malé hříbky koupíš, odděl hlavičky od kořínků a co možná tenince je rozkrájej; dávej však bedlivý pozor, aby se žádná červivá, která by dost malou dirku měla, mezi ostatní nepřimíchala, sice by se pak snadno všecky porušily. Když jsou hlavičky rozkrájeny, rozlož je řídce na papír a dej je na takové místo, kde vane čerstvý vzduch a slunce svítí, a častěji nimi míchej, aby spěšně schly a nezčernaly; když jsou suché, dej je i s papírem ještě na teplé místo.” 

Použití: můžete je využít do polévek, omáček, ale po rozdrcení si mohou houbovou chuť užít i chuťové pohárky těch, kteří nemají v lásce slizkost hub vařených. 

Dalším způsobem zpracování hub je jejich zamražení. Houby si očistíte, pokrájíte a na pánvičce na malém plamínku obděláte. Můžete osolit. Po vychladnutí vložíte zpracovanou směs do igelitových sáčků a zmrazíte. 

Samostatnou kapitolou jsou zmražené klobouky z bedel: každý klobouk zvlášť očistíte a syrový zabalíte do potravinové fólie, dáte zmrazit. Po vyjmutí z mrazáku jen osolíte, obalíte v trojobalu a zvolna opékáte na pánvi s olejem. Nedoporučuje se mrazit syrové lišky, ty po změně teploty zhořknou. 

Použití: lze přidávat do polévek, ale také do omáček a k pečenému masu. Klobouky z bedel si připravíte jako chutné řízky. 

Houbaři velice rádi houby nakládají. Favoritem mezi nakládanými houbami jsou ryzce. Hojně se ale zavařují také hříbky či jiné druhy hub. Hlavičky hub vyperete a dáte do hrnce se solí, octem a s kuličkami pepře vařit. Po vystydnutí houby plníte spolu s cibulí, mrkví a celerem do zavařovacích sklenic, zalijete octovým nálevem a sterilujete přibližně 25 minut. 

Použití: nejvhodnější jsou jako příloha k hovězímu masu. 

Další možností je tzv. houbová pasta. Houby pokrájíte, podusíte v malém množství vody a rozmixujete. Můžete okořenit solí, kmínem a pepřem. Ještě vroucí směs, která má charakter sirupu, nalijete do malých skleniček a otočíte dnem vzhůru. 

Použití: vhodná do polévek a omáček. 

Kdo preferuje domácí polotovary, jistě dá přednost houbám zavařeným ve vlastní šťávě. Houby pokrájíte a pečete, dokud nepustí šťávu, zakryjete a dusíte asi 20 minut. Poté napěchujete do malých skleniček, zalijete podušenou šťávou a sterilujete 50 minut. 

Použití: polotovar nesolíme ani nekořeníme, abychom mohli všestranně použít například do omáček, polévek či jako náplň do houbové sekané a omelet. 

Škvařené houby jsou naprostou lahůdkou. Na sádle podusíte na kostky nakrájené houby, až vzniknou tzv. škvarky. Ještě horké lejete do sklenic, zavíčkujete a otočíte dnem vzhůru. 

Použití: lze je natírat jako škvarky na chléb, ale hodí se i pod pečené maso. 

Nejznámějším konzervantem je sůl. Snad proto i nejjednodušší způsob uchování hub je právě v soli. Houby nakrájíte na čtvrtky a necháte oschnout. Poté je napěchujete do sklenic a každou vrstvu zasypete solí. Na kilogram hub přijde asi čtvrt kilogramu soli. Poslední vrstvou je vždy sůl. Uchováváte v temnu a chladu. 

Použití: hodí se do polévek a omáček. 

Posledním tipem je kvašení. Houby necháte vcelku, povaříte v osolené vodě a v cedníku prudce zchladíte. Do kameninového hrnce natěsnáte houby a zalijete nálevem ze soli, cukru, česneku, cibule, kyselého mléka a koření. Zatížíte talířem, na který položíte závaží a necháte kvasit při pokojové teplotě asi dva týdny, poté uchováváte v chladu. 

Použití: výborné jako pikantní příloha k masu.

 

Recept na polévku ze suchých hub dle Magdaleny Dobromily Rettigové: 

Půl žejdlíka sušených hub nech ve vodě močit; mezitím přeber a vyper půl žejdlíka trhaných krupek, načež je nech s kouskem másla a patřičnou částkou vody vařit; potom tu černou vodu s hub slej, ještě jednou je vyper, pak na ně nalej trochu čisté vody, přidej k nim trochu usekané zelené petružele, osol je a nech je též vařit; potom vodu s nich slej na krupky, houby usekej na drobno, dej je též ke krupkám, a přilej ještě tolik vody, aby polívka nebyla ani řídká ani příliš hustá, zapraž ji trochu bílou řídkou jištičkou a nech ji ještě povařit. 

 

—————

Zpět


Kontakt

Andrea Čiháková


Vaše náměty

Pokud máte jakékoli příběhy, o které byste se chtěli s ostatními podělit, pište mi je na e-mailovou adresu:
 
Ráda je na svých stránkách zveřejním.

Inspirativní recepty

Pokud hledáte zajímavou stránku s tipy na recepty, navštivte mé stránky Walking Cookbook (Chodící kuchařka):

https://walking-cookbook.webnode.cz/