IBD: Co je dobré jíst?

31.01.2022 20:08

Idiopatické střevní záněty (anglicky Inflammatory Bowel Disease) neboli IBD trápí dnes hodně mladých lidí po celém světě, proto se řadí do skupiny civilizačních chorob. Ke dvěma hlavním typům patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Obě nemoci se projevují poruchami střevní funkce a záněty střevní sliznice. Při IBD se imunitní systém obrací proti vlastnímu střevu a způsobuje v něm zánět. Nemoc se nedá úplně vyléčit.

Přesnou příčinu těchto autoimunitních onemocnění lékaři neznají, mezi tři hlavní faktory (prý) ale patří:

  • genetika
  • imunita
  • životní styl (nezdravé stravovací návyky, dlouhodobé přejídání, alkohol a kouření).

Neexistuje žádný důkaz, že by stres a psychická nepohoda vyvolávala chronický zánět střeva. Existují však některé faktory životního stylu, které jsou rizikové právě pro IBD, významnou roli lze připsat kouření, špatným stravovacím návykům a dlouhodobému přejídání se smaženými a nezdravými jídly.

Jednou z příčin je porucha funkce imunitního systému, který v důsledku narušení chrání nejen proti mikroorganismům, které způsobují v těle záněty, ale také začne bojovat proti bakteriím našemu organismu prospěšným či potravinám. V důsledku toho pak dochází ke kontinuálnímu zánětu a poškození tkání.

Riziko rozvoje onemocnění IBD je mnohonásobně vyšší i v okamžiku, kdy trpíte již jiným autoimunitním onemocněním.

Co je tedy dobré jíst?

Všeobecně se doporučuje vyvarovat tučných, smažených a kořeněných jídel, dát pozor na přemíru nestravitelné vlákniny, která by mohla nadměrně dráždit střevo, ale také na zelí a luštěniny, které střevní trakt spíše zatěžují.

Vhodná je konzumace dietního masa, kysaných mléčných výrobků, rýže a zeleniny, nejlépe upravené v páře. Z ovoce je dobré zaměřit se na zralé a měkké druhy, jako jsou například meruňky, švestky nebo banány. Z vlákniny je vhodný inulin, který obsahuje kořen čekanky, pampeliška, česnek, cibule.

Zánět podporuje:

  • pšenice
  • rafinované oleje
  • cukr
  • mléko
  • brambory
  • rajčata
  • vepřové maso

Lilkovité potraviny mohou způsobovat zánět a bolest v kloubech, dobré je vyřadit většinu obilovin, slunečnicový olej, arašídy, škroby, pečivo, chléb, brambory, fazole a cukr. Klíčem ke zdravé stravě je rozmanitost! 

Protizánětlivé:

  •  zelenina
  • ovoce
  • ořechy
  • ryby

Velmi se doporučuje:

  • oregano, kurkuma
  • probiotika a prebiotika
  • kysané zelí, kimchi
  • ghí, kokosový a olivový olej, olej z ostropestřce mariánského, lněný, konopný, dýňový a kmínový olej
  • masové a kostní vývary
  • česnek, med, chřest, banány ne tolik zralé, spíše zelenější
  • smoothies a šťávy
  • čaje na podporu trávení, fenyklový čaj

Uklidňující a zároveň čistící jsou koupele s epsomskou solí, ty mají blahodárné účinky na celé tělo. 

—————

Zpět


Kontakt

Andrea Čiháková


Vaše náměty

Pokud máte jakékoli příběhy, o které byste se chtěli s ostatními podělit, pište mi je na e-mailovou adresu:
 
Ráda je na svých stránkách zveřejním.

Inspirativní recepty

Pokud hledáte zajímavou stránku s tipy na recepty, navštivte mé stránky Walking Cookbook (Chodící kuchařka):

https://walking-cookbook.webnode.cz/