Idiopatické střevní záněty (anglicky Inflammatory Bowel Disease) neboli IBD trápí dnes hodně mladých lidí po celém světě, proto se řadí do skupiny civilizačních chorob. Ke dvěma hlavním typům patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Obě nemoci se projevují poruchami střevní funkce a záněty střevní sliznice. Při IBD se imunitní systém obrací proti vlastnímu střevu a způsobuje v něm zánět. Nemoc se nedá úplně vyléčit.
Přesnou příčinu těchto autoimunitních onemocnění lékaři neznají, mezi tři hlavní faktory (prý) ale patří:
Neexistuje žádný důkaz, že by stres a psychická nepohoda vyvolávala chronický zánět střeva. Existují však některé faktory životního stylu, které jsou rizikové právě pro IBD, významnou roli lze připsat kouření, špatným stravovacím návykům a dlouhodobému přejídání se smaženými a nezdravými jídly.
Jednou z příčin je porucha funkce imunitního systému, který v důsledku narušení chrání nejen proti mikroorganismům, které způsobují v těle záněty, ale také začne bojovat proti bakteriím našemu organismu prospěšným či potravinám. V důsledku toho pak dochází ke kontinuálnímu zánětu a poškození tkání.
Riziko rozvoje onemocnění IBD je mnohonásobně vyšší i v okamžiku, kdy trpíte již jiným autoimunitním onemocněním.
Všeobecně se doporučuje vyvarovat tučných, smažených a kořeněných jídel, dát pozor na přemíru nestravitelné vlákniny, která by mohla nadměrně dráždit střevo, ale také na zelí a luštěniny, které střevní trakt spíše zatěžují.
Vhodná je konzumace dietního masa, kysaných mléčných výrobků, rýže a zeleniny, nejlépe upravené v páře. Z ovoce je dobré zaměřit se na zralé a měkké druhy, jako jsou například meruňky, švestky nebo banány. Z vlákniny je vhodný inulin, který obsahuje kořen čekanky, pampeliška, česnek, cibule.
Lilkovité potraviny mohou způsobovat zánět a bolest v kloubech, dobré je vyřadit většinu obilovin, slunečnicový olej, arašídy, škroby, pečivo, chléb, brambory, fazole a cukr. Klíčem ke zdravé stravě je rozmanitost!
Uklidňující a zároveň čistící jsou koupele s epsomskou solí, ty mají blahodárné účinky na celé tělo.
—————
Pokud hledáte zajímavou stránku s tipy na recepty, navštivte mé stránky Walking Cookbook (Chodící kuchařka):